Využití umělé inteligence pro restrukturalizaci PPC účtů

Využití umělé inteligence pro restrukturalizaci PPC účtů
Využití umělé inteligence je klíčem k efektivnější správě PPC. Nechte umělou inteligenci, aby se postarala o ty nejdůležitější úkoly, od výzkumu klíčových slov až po strategii nabídky.

S rostoucím vlivem umělé inteligence (AI) a jazykových modelů se prostředí placené reklamy ve vyhledávání dynamicky mění. Tyto nové nástroje zefektivňují procesy, jako je restrukturalizace kampaní, automatizace nabídek či cílení na správné publikum. Někteří specialisté na placené vyhledávání považují tyto technologie za revoluční krok kupředu, zatímco jiní tvrdí, že AI v tomto odvětví hraje roli již mnoho let. Vývoj v oblasti AI tedy podle nich nepředstavuje zásadní změnu, ale spíše nový způsob, jakým o těchto technologiích hovoříme.

Zásadní je, že AI dnes zajišťuje efektivnější správu PPC kampaní, predikce výsledků a přizpůsobení reklamních sdělení na základě analýzy dat v reálném čase, což umožňuje marketérům dosahovat lepších výsledků při nižší časové náročnosti.

Jednou z oblastí, kde AI září, je zefektivnění často zdlouhavého a časově náročného procesu restrukturalizace účtu.

Níže uvádíme šest praktických způsobů, jak může AI pomoci manažerům PPC reklamy při restrukturalizaci reklamních účtů.

1. Hledání nových nápadů na klíčová slova pro účty

Klíčová slova tvoří páteř každého reklamního účtu a jejich správná organizace je zásadní pro úspěch PPC kampaní. Pro efektivní reorganizaci účtu je nezbytné pravidelně analyzovat přehledy vyhledávaných výrazů a identifikovat nová, relevantní klíčová slova. Ta mohou být následně integrována do vhodných reklamních skupin nebo kampaní. Tento krok je sice klíčový, ale u rozsáhlých účtů může být velmi časově náročný. V případě B2B účtů je navíc obzvláště důležité rozlišit spotřebitelský záměr od komerčního, což přidává další úroveň složitosti do procesu optimalizace klíčových slov. Zde může pomoci umělá inteligence. Na trhu existují nástroje, které vám pomohou:

  • Analyzovat soubory dat: AI může identifikovat nová a cenná klíčová slova, která mohla být přehlédnuta.
  • Objevit statisticky významné příležitosti: Některé vyhledávané výrazy potřebují více dat, než se stanou využitelnými.

Nástroje AI nejen identifikují nové výrazy, ale také vyhodnocují statistickou významnost. Díky tomu se můžete zaměřit na výrazy, které prokazatelně vedou ke konverzím.

Můžete zkusit například Optmyzr, oblíbený nástroj s umělou inteligencí, který se bezproblémově integruje s platformami, jako jsou Google Ads a Microsoft Advertising, a automaticky analyzuje zprávu o vyhledávaných výrazech.

Na základě své analýzy doporučuje relevantní klíčová slova pro zařazení do stávajících reklamních skupin nebo vytvoření nových. Odpadá tak nutnost ručního stahování dat, analýzy tabulek a filtrování. A co je nejdůležitější, Optmyzr využívá statistickou významnost, aby zajistil, že jeho doporučení budou mít dopad.

2. Kategorizace klíčových slov podle tématu

Efektivní kampaně v placeném vyhledávání se opírají o dobře organizované reklamní skupiny s tematicky příbuznými klíčovými slovy. 

Dalším důvodem k restrukturalizaci je, pokud předchozí správce reklam omylem přidal tisíce klíčových slov z automatických doporučení nebo nepochopil důležitost udržování úzce tematicky zaměřených reklamních skupin.

Seskupení klíčových slov podle tématu zajistí, že vaše reklamy budou rezonovat s hledanými výrazy uživatelů. Zde přicházejí ke slovu velké jazykové modely, jako je ChatGPT a Gemini společnosti Google.

Ruční seskupování tisíců klíčových slov podle témat může být ohromující a časově náročné. Naštěstí díky pokročilým jazykovým modelům je tento úkol nyní jednodušší a efektivnější. Můžete bez námahy vložit seznam klíčových slov, ať už obsahuje stovky nebo tisíce, do nástroje založeného na umělé inteligenci. Ten dokáže rychle a přesně identifikovat a kategorizovat klíčová slova podle tematických skupin. Tato technologie tak poskytuje neocenitelnou pomoc při optimalizaci PPC kampaní a umožňuje inzerentům soustředit se na strategická rozhodnutí místo manuální práce.

Kontrola duplicit klíčových slov je nezbytná pro optimalizaci PPC kampaní, protože reklamní skupiny se mohou často překrývat v použití podobných klíčových slov. Překrývání může vést ke zbytečným nákladům a zmatkům v cílení. Proto je důležité pravidelně analyzovat a zpřesňovat seznamy klíčových slov. Jakmile vytvoříte tematické skupiny, soustřeďte se na odstranění nadbytečných a duplicitních klíčových slov, aby byly kampaně lépe zvládnutelné, přesné a efektivní. Tímto způsobem snížíte zbytečné překrývání a maximalizujete konverze.

3. Přizpůsobení reklamy vyhledávacímu dotazu uživatele

Přizpůsobení reklamy konkrétním vyhledávacím dotazům uživatelů je klíčovým faktorem pro úspěch PPC kampaní. Když se reklamy přesně zaměří na to, co uživatelé hledají, zvyšuje se jejich relevance, což pozitivně ovlivňuje skóre kvality a efektivitu kampaní. Jakmile jsou klíčová slova tematicky seskupena, psaní reklamních textů, které jsou přímo přizpůsobeny konkrétnímu tématu každé reklamní skupiny, se stává nutností. Tento přístup zajišťuje, že uživatelé uvidí přesně to, co hledají, což vede k lepšímu zapojení, vyšší míře prokliků a lepším konverzím. Restrukturalizace často zahrnuje vytvoření nových reklamních skupin.

Psaní responzivních reklam ve vyhledávání (RSA) může být náročné kvůli mnoha potřebným titulkům a popisům. S tím však může pomoci umělá inteligence. Můžete například zadat ChatGPT následující pokyn:

- „Napište mi 15 různých titulků, které mají maximálně 30 znaků, pro reklamu ve vyhledávání Google pro mou firmu na výrobu domácích marmelád.“

Nezapomeňte, že lidský dohled je stále důležitý. Ačkoli umělá inteligence jistě může podnítit kreativitu, lidský faktor zůstává nenahraditelný. Ve výše uvedeném příkladu mohou některé titulky vygenerované umělou inteligencí překročit limit znaků nebo postrádat požadovanou údernost.

Nejlepším přístupem je využít umělou inteligenci pro počáteční brainstorming a poté vygenerovaný obsah vylepšit svým jedinečným lidským přístupem.

4. Pomoc při vytváření obrázků

Nástroj pro generování obrázků na základě umělé inteligence Google Ads urychluje proces testování a generováním čerstvých obrázků šetří čas a zdroje.

Nástroj pro generování obrázků Google Ads s umělou inteligencí urychluje proces testování a šetří čas a zdroje generováním čerstvých obrázků.

Zkrácení času a nákladů je obzvláště důležité pro značky s omezeným rozpočtem, které soutěží v platformě, kde jsou obrázky důležitým nástrojem.

Existuje také teorie, že platformy mohou upřednostňovat obsah vytvořený pomocí nových funkcí, jako je generování obrázků pomocí umělé inteligence. To by mohlo dočasně podpořit reklamu, zatímco platforma shromažďuje data o svém nástroji.

I když přesný dopad není jasný, někteří inzerenti mohou z obrázků generovaných umělou inteligencí těžit.

Vezměte si například obchod s domácími marmeládami, který je pouze online. Na rozdíl od oblečení s odlišnými styly mohou sklenice s marmeládou vypadat u různých značek podobně. Právě zde AI zazáří.

Dokáže vytvořit jedinečné a chutné vizuály pro vaši marmeládu, čímž vás zbaví závislosti na sezónním focení.

5. Prediktivní modelování v nástroji Google Performance Planner

Google Performance Planner je skvělým příkladem prediktivního modelování poháněného umělou inteligencí. Tento nástroj umožňuje inzerentům předpovědět, jak by změny v jejich kampaních mohly ovlivnit důležité ukazatele, jako jsou konverze a prokliky. Využití tohoto nástroje před reorganizací účtu i po ní pomáhá nejen sledovat, ale i ukázat škálovatelnost, což poskytuje jasnou představu o dopadu přijatých opatření. Performance Planner tak umožňuje informovaná rozhodnutí při úpravách rozpočtu a optimalizaci kampaní, což vede k efektivnějšímu využití zdrojů a lepším výsledkům. 

6. Automatické nabízení v reklamních platformách

Při reorganizaci reklamních kampaní a centralizaci dat se často uvažuje tak, aby kampaně mohly využívat větší soubory dat a aby efektivně fungovaly strategie automatického biddingu.

Nabídkové strategie nejsou vždy považovány za umělou inteligenci, ale spíše za strojové učení.

Nabídkové strategie však využívají strojové učení k automatické úpravě nabídek na základě různých faktorů, jako je pravděpodobnost konverze nebo konkurenceschopnost aukce. V tomto smyslu lze tedy nabídkové strategie považovat za formu umělé inteligence. 

Optimalizace PPC na bázi umělé inteligence: Zvyšování efektivity a strategie

Přestože jsou nástroje AI, jako je Optimzr a různé funkce v platformě, k dispozici již několik let, často nejsou vnímány  jako AI, a to zejména proto, že převládající vnímání ztotožňuje AI s chatboty.

AI však zahrnuje více než jen chatboty. Tyto technologie nabízejí inzerentům možnosti zahrnující vše od výzkumu klíčových slov a organizace reklamních skupin až po psaní reklamních textů RSA a generování obrázků.

Prediktivní modelování a automatické strategie nabídky zlepšují optimalizaci kampaní a šetří drahocenný čas správců placeného vyhledávání, což dokonale zapadá do široké definice nástrojů AI.

Integrace AI umožňuje manažerům placeného vyhledávání efektivněji vytvářet kampaně a měnit účty. Díky tomu můžete přejít do strategičtější role a přejít od pouhého provádění úkolů k formování strategií a výsledků.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

 

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp