TikTok testuje virtuální influencery pro videoreklamy

TikTok marketing
Virtuální influenceři pohánění umělou inteligencí budou moci soutěžit se skutečnými lidskými influencery o výhodné reklamní nabídky na TikToku.

TikTok, jedna z nejrychleji rostoucích sociálních sítí, opět posouvá hranice inovací. Aktuálně testuje platformu pro virtuální influencery, které by mohly v budoucnu výrazně změnit způsob, jakým značky komunikují se svými zákazníky.

Co jsou virtuální influenceři?

Virtuální influenceři jsou digitálně vytvořené postavy, které vypadají a jednají jako skuteční lidé. Jsou poháněny umělou inteligencí a mohou být přizpůsobeny tak, aby reprezentovaly různé věkové kategorie, zájmy a styly. Na TikToku by tito virtuální influenceři mohli vytvářet videoreklamy, které by byly prakticky nerozlišitelné od těch, které vytvářejí skuteční lidé.

Noví avataři s umělou inteligencí mohou údajně číst scénáře videoreklamy vytvořené na základě podnětů zadaných značkami a prodejci TikTok Shopu. Tato funkce je však zatím ve fázi testování.

Proč TikTok testuje virtuální influencery?

  • Neomezené možnosti: Virtuální influenceři nejsou omezeni fyzickými limity a mohou být použiti pro různé kampaně, od módy až po technologie.
  • Zvýšení zapojení: Mladší generace, která je na TikToku dominantní, je často velmi otevřená k novým technologiím a virtuálním světům.
  • Nízká míra rizika: Spolupráce s virtuálním influencerem je méně riskantní než se skutečnou osobou, protože virtuální influencer nemůže být spojen s žádnými kontroverzními událostmi.

Dopad na prodej

Během testování výzkumníci TikToku zjistili, že avataři s umělou inteligencí nevytvořili tolik prodejů v e-shopech jako lidští influenceři. To je údajně důvod, proč nová funkce zatím nebyla zpřístupněna obchodníkům. Platforma naznačuje, že tato funkce by měla spíše doplňovat stávající lidské tvůrce, než je nahrazovat.

Co se může pokazit?

 Někteří inzerenti se obávají, že by influenceři s umělou inteligencí mohli být využíváni k manipulativním marketingovým taktikám. Kromě toho by vzestup virtuálních tvůrců mohl ukrást zakázky skutečným influencerům. Tyto obavy pramení z toho, že virtuální tvůrci, kteří jsou schopni neustále vytvářet obsah bez lidských omezení, by mohli postupně vytlačit skutečné influencery. Tím by došlo nejen k poklesu autentického obsahu, ale i k potenciální ztrátě důvěry uživatelů. Navíc by růst popularity těchto virtuálních postav mohl ovlivnit pracovní příležitosti pro reálné tvůrce, což by mohlo vést k odlivu některých uživatelů z platformy a změně dynamiky digitálního marketingu.

Budoucnost virtuálních influencerů

Ještě je příliš brzy říci, jaký dopad budou mít virtuální influenceři na marketingový průmysl. Nicméně je zřejmé, že tato technologie má velký potenciál. TikTok je průkopníkem v této oblasti a je pravděpodobné, že další platformy budou následovat.

Závěr 

Virtuální influenceři představují zajímavý vývoj v oblasti online marketingu. Ačkoli existují výzvy, které je třeba překonat, potenciální výhody jsou obrovské. Bude zajímavé sledovat, jak se tato technologie bude vyvíjet v příštích letech.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp