Jak překonat tři hlavní nástrahy videoreklam na YouTube

videoreklama
Nedovolte, aby vám omezení rozpočtu, předchozí neúspěchy nebo nedostatek know-how zabránily ve využití výhod videoreklamy na YouTube.

Když provádím audit reklamních kampaní v Google Ads u nových klientů, často narazím na absenci YouTube reklam. To mě překvapuje, protože YouTube je jednou z nejrychleji rostoucích reklamních platforem. Při pohledu na její výnosy vidíme, že celosvětové příjmy z reklamy na YouTube v roce 2023 dosáhly 31,51 miliardy dolarů, což představuje nárůst téměř o 8 % oproti předchozímu období. Tento růst jasně naznačuje, že stále více inzerentů začleňuje YouTube reklamy do svého marketingového mixu, aby oslovili širší publikum.

Využití videoreklamy na YouTube přináší řadu výhod, které mohou výrazně podpořit marketingové strategie značek. Za prvé, YouTube je druhá největší vyhledávací platforma na světě a má obrovské globální publikum, což umožňuje zasáhnout širokou škálu uživatelů. Videoreklamy poskytují dynamický a poutavý formát, který dokáže lépe sdělit příběh nebo hodnotu produktu než statický obsah. Díky možnostem přesného cílení na základě demografie, zájmů nebo chování uživatelů je možné reklamy doručovat přesně těm, kteří jsou nejvíce pravděpodobně vašimi zákazníky. Navíc měřitelné výsledky a flexibilní formáty reklamy, jako jsou TrueView nebo Bumper Ads, pomáhají optimalizovat rozpočty a dosáhnout požadovaných konverzí.

Přesto když se nových klientů a potenciálních zákazníků ptám, proč nemají videoreklamy na YouTube, obvykle uvádějí jeden nebo více z následujících důvodů:

  • Nemají na to rozpočet.
  • Jednou vyzkoušeli videoreklamy na YouTube a neviděli v nich hodnotu.
  • Nejsou si jisti, jak začít. 

Pojďme se postupně vypořádat s těmito námitkami a já vám poskytnu několik strategií, jak je překonat.

Námitka 1: Nemáte rozpočet

Videoreklamy na YouTube jsou často až na druhém místě v pořadí důležitosti za ostatními typy digitální reklamy, zejména pokud jsou rozpočty na reklamu omezené. Mnoho marketingových manažerů nejprve využívá PPC kampaně ve vyhledávání, než se pustí do videa. V některých omezených případech je to rozumný přístup. 

Řekl bych však, že tento postoj „nejdříve kampaně ve vyhledávání, později videokampaně“ je značně nadužívaný. Důrazně vám doporučuji, abyste vystoupili ze své komfortní zóny a realizovali reklamní kampaně na YouTube s videem souběžně s kampaněmi ve vyhledávání.

Když tak učiníte, možná zjistíte, že prodeje prostřednictvím vašich videokampaní nejsou tak silné jako kampaně ve vyhledávání - a to je v pořádku. Stále tím však šíříte cenné povědomí o značce, které se vám později vyplatí. 

Můžete také zjistit, že reklamy na YouTube oslovují jiné publikum než reklamy ve vyhledávání, což je cenný způsob, jak rozšířit svůj dosah a zajistit si marketing do budoucna. 

Můžete také těžit z „haló“ efektu souběžných reklamních kampaní ve vyhledávání a na YouTube. Opakovaně jsme se přesvědčili, že dobře propracovaný program Google Ads, který zahrnuje i reklamy na YouTube, přináší příjemné zlepšení v celé oblasti. 

Důkaz tohoto jevu „celek je více než součet jeho částí“ je nejzřetelnější, když z mixu odstraníme YouTube a další „nevyhledávací“ kampaně. Často jsme svědky poklesu čisté nové návštěvnosti, i když jsou ponechány kampaně ve vyhledávání.

Námitka 2: Jednou jste to zkusili a neviděli jste v tom hodnotu

Možná jste vyzkoušeli videoreklamy, podívali jste se na metriky těchto kampaní a došli jste k závěru, že videoreklamy jsou k ničemu. 

Abyste však mohli plně zhodnotit hodnotu videoreklamy, musíte jít nad rámec metrik na úrovni kampaně. A nejlepším začátkem je ujistit se, že pracujete na správných cílech kampaně. Google Ads nabízí několik možností podtypů kampaní, z nichž si můžete vybrat, včetně „Efektivního dosahu“ a „Řízení konverzí“. 

Pokud jako cíl vyberete možnost Efektivní dosah, zaměříte se na cílení na nové lidi. Videoreklamy jsou skvělým nízkonákladovým a vysoce účinným způsobem, jak zaujmout nové lidi. Ti stráví s vaší značkou čas způsobem, který je mnohem efektivnější, než jakého můžete dosáhnout s textovou nebo obrázkovou reklamou. 

Téměř nevyhnutelně vidíme u video reklamních kampaní s efektivním dosahem pozvednutí povědomí o značce, které se projevuje stálým nárůstem návštěvnosti prostřednictvím vyhledávání Google a sociálních platforem.

Když si jako cíl zvolíte Řízení konverzí, musíte zvážit, co chcete, aby vaše publikum udělalo. Chcete, aby vyplnili formulář, nakoupili nebo udělali něco jiného?

Jakmile máte správné cíle, musíte se při vyhodnocování úspěchu či neúspěchu těchto kampaní zaměřit na jiné ukazatele než na úrovni kampaně. 

Při tomto hodnocení se snažte přijmout růstové myšlení. Nedívejte se jen na příjmy, které tyto kampaně generují, ale také na to, jak tyto kampaně podporují vaše další marketingové kampaně, například snahy o budování značky. Když to uděláte, získáte mnohem přesnější představu o tom, co videokampaně přinášejí. Pokud se na ně podíváte pozorně, uvidíte jejich dopad na všechny marketingové kanály. 

Námitka 3: Nejste si jisti, jak začít

Většina našich klientů má vlastní kreativní týmy, které mohou vytvářet prostředky pro videoreklamy. Ale i přesto naši klienti často potřebují pomoc při sestavování těchto prostředků do přesvědčivé videoreklamy. 

Samotný YouTube nabízí mnoho zdrojů, které vám pomohou začít s videoreklamami. Jejich publikace „ABCDs of Creating Effective Video Ads“ poskytuje skvělé rady, jak upoutat a udržet pozornost, budovat značku, navazovat spojení a udávat směr. 

A pokud nemáte vlastní kreativní tým, který by vám poskytl prostředky, které můžete použít, můžete si vytvořit videoreklamu v rámci svého účtu Google Ads. Výsledná videoreklama bude jednoduchá, ale i tak může splnit svůj účel. 

Na zařazení videoreklamy do svého marketingového portfolia není nikdy pozdě

Zařazení videoreklamy do marketingového portfolia je dnes nezbytností, která nabízí obrovský potenciál růstu a zapojení. V současném digitálním prostředí, kde se spotřebitelé stále více orientují na vizuální obsah, není žádný důvod, proč váhat s implementací videoreklamy. Platformy jako YouTube umožňují oslovit široké a relevantní publikum, ať už jde o zvýšení povědomí o značce, podporu konverzí nebo budování dlouhodobých vztahů se zákazníky. Pokud jste dosud nezačali s videoreklamou, je teď ten správný čas. Její význam bude i nadále růst, a kdo investuje dříve, získá náskok.

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

 

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp