Videoreklamy na Facebooku
Lidé nyní stráví stovky hodin hodin sledováním videoreklam v rámci sociální sítě Facebook. Facebook se v posledních letech stal dokonalou platformou pro online reklamu. A proto, pojďme se blíže podívat na to, jak fungují a jak se tvoří videoreklamy na Facebooku.

Lidé nyní stráví stovky hodin hodin sledováním videoreklam v rámci sociální sítě Facebook. Facebook se v posledních letech stal dokonalou platformou pro online reklamu. A proto, pojďme se blíže podívat na to, jak fungují a jak se tvoří videoreklamy na Facebooku. Reklama na Facebooku je důležitá. Nebuďte proto s marketingem vaší společnosti pozadu a pojďme se pustit do reklamy v rámci platformy, která má v marketingovém světě budoucnost.

Facebook velmi dobře zná své uživatele a ví, jaké reklamy má konkrétním osobám nabídnout. Ví také, že se zhlédnutím videoreklam prudce stoupá pravděpodobnost nákupu. Videoreklamy u nás stále nejsou příliš rozšířené a firmy vlastně nevědí, o co přicházejí. Firmy mají stále představu, že vytvořit pěkné video je příliš náročné a proto tuto možnost raději zavrhnout. Vytvořit video dnes ale už tak těžké není. A vzdají-li se obchodníci možnosti propagace svých produktů prostřednictvím videoreklam, přicházejí tak o příležitost vybudovat povědomí o značce a zvýšit počet vlastních konverzí.

Co vlastně Facebook odlišuje od konkurenčních platforem? Ve skutečnosti má tato sociální síť k dispozici neuvěřitelné množství informací týkající se jejích uživatelů, které jsou velice cenné pro marketingové účely. Facebook ví naprosto přesně, jaké zájmy jeho uživatelé mají, jakého jsou pohlaví, kolik jim je let a mnohem více. Navíc, Facebook inzerenty za sdílení jejich reklam odměňuje nižšími cenami za zhlédnutí nebo kliknutí.

V rámci videoreklam na Facebooku byste se nejdříve měli seznámit s následujícími oblastmi:

  • Umístění reklamy
  • Formáty reklamy
  • Cíle kampaně
  • Náklady
  • Reporting
  • Cílení

Umístění Facebook reklam

Facebook videoreklamy jsou umístěny například v Mobile News Feed, na Instagramu, na obrazovce v pravém sloupci nebo mezi vybranými příspěvky.

Umístění Facebook reklam

Umístění Facebook reklam

Formáty videoreklam na Facebooku

Chcete-li vytvořit videoreklamu na Facebooku, klikněte na rozbalovací menu v pravém horním rohu na stránce Facebooku. Zvolte možnost Vytvořit reklamu a dále už jednoduše postupujte podle podrobného návodu. Průvodce reklamou na Facebooku vám pomůže vytvořit reklamu od začátku do konce. Nejdříve vás Facebook vyzve ke stanovení cílů reklamy a dále vám nabídne možnosti reklamy jako stanovení publika, výběr formátu reklamy atd.

Jak jednoduše vytvořit videoreklamu?

Mnoho inzerentů má z videoreklamy strach a zavrhne ji jen proto, že vytvořit videoreklamu, je podle nich složité.

Facebook Slideshow

Video je ale možné vytvořit pouze z obrázků a fotografií za krátký čas, a to například pomocí Facebook Slideshow. Uživatele Facebooku takto budete moci oslovit na všech zařízeních, a to se stejným efektem, jaký nabízí propracovaná videa. Nepotřebujete tedy žádné vybavení ani technické znalosti.

Rotující reklamy

Další možností propagace produktů a služeb na Facebooku jsou >rotující reklamy. Díky této funkci zobrazíte několik reklam najednou (budou rotovat) a snížíte tak cenu na konverzi i proklik. Rotující reklamu můžete vytvořit buď v nástroji pro tvorbu reklam, nebo v Power Editoru. V každé rotující reklamě je možné vybrat až 5 obrázků nebo videí.

Rotující reklamy nám dávají nové a originální možnosti propagace. Můžete pomocí nich vyprávět příběh, představit několik produktů, vyzdvihnout více předností vašich služeb a mnohem více.

Videoreklamy na Instagramu

Reklama na Instagramu

Videa mohou být zobrazována také na Instagramu. Pod videem jsou pak zobrazovány výzvy k akci. Kliknutím na výzvu k akci pak dojde k přesměrování na externí web. Pokud žádnou výzvu k akci nezvolíte, zobrazí se pod vaší reklamou text „Další informace“.

Náklady na videoreklamy

Náklady na reklamy jsou přímo závislé na jejich cílech. Je-li například Vaším cílem přitáhnout uživatele na vaše webové stránky, budete platit za kliknutí na odkaz, který povede na vaše webové stránky.

Pokud je vaším cílem zhlédnutí videa a tím zvýšení povědomí o značce, produktech, službách, budete například platit za prvních 10 vteřin zhlédnutí videa.

Facebook videoreklamy – reporting

Ať už vytváříte reklamu v Google AdWords nebo na Facebooku, klíčové je její vyhodnocování na základě reportingu. Facebook poskytuje statistiky, ve kterých se dozvíte počet zhlédnutí videa nebo průměrnou dobu sledování.

Možnosti cílení videoreklam na Facebooku

Video je jedinečným formátem reklamy na Facebooku, protože umožňuje zachytit každou osobu, která zhlédla video a vytvořit si další publikum na základě informací, které jsou o dané osobě získány. >Reklama na Facebookumůže být cílena například na uživatele, kteří již projevili aktivní zájem o produkty na webu. Cílit můžete také na základě lokality, věku, pohlaví, zájmů atd.

Závěr

Inzerenti musí ve svých reklamách komunikovat s videem, které je možné pustit i beze zvuku (většinou jsou videa spouštěna automaticky, ale uživatele by mohl zvuk reklamy rušit, a proto je při automatickém spuštění reklamy vypnutý). Ale i tak Facebook nabízí reklamu v rámci platformy, kde jsou miliony potenciálních zákazníků, a to vše za velmi rozumnou cenu.

Autor: Petr Hádek, Martina Rosenkrancová a kolektiv

zdroj: facebook.com, ppchero.com, cpcstrategy.com, adage.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp