Jak nastavit účet Google Ads

Google Ads
Začít dnes s Google Ads je o něco složitější než dříve. Tento průvodce vás provede prvními kroky nastavení účtu.

Inzerování na platformě Google Ads představuje pro mnoho firem atraktivní možnost, jak získat nové zákazníky. Google Ads má dominantní podíl na trhu s PPC reklamou, doloženou návratnost investic a navíc vylepšuje svou služby neustálými inovacemi. Pro ty, kteří se rozhodnou začít propagovat své produkty a služby pomocí PPC reklamy Google Ads, může začátek být něco složitější než v minulosti. Je nezbytné učinit klíčová rozhodnutí týkající se typu účtu a zajistit, že jsou všechny ověřovací kroky provedeny správně. Tento článek slouží jako krok za krokem průvodce procesem nastavení účtu v Google Ads. Je důležité poznamenat, že i když článek obsahuje strategické rady, jeho cílem je poskytnout co nejuniverzálněji použitelný průvodce. Detaily týkající se specifických nastavení, jako jsou Local Service Ads nebo Merchant Center, nebudou zahrnuty.

Začínáme s Google Ads

Nastavení účtu Google Ads vyžaduje e-mail (může být od Googlu nebo jiný). Pokud ještě nemáte e-mail, který plánujete používat, můžete si vytvořit rychlý Gmail účet ještě před nastavením reklamního účtu. Jakmile určíte e-mailový účet, který má být spojen s vaším reklamním účtem, budete vyzváni k použití firemního profilu Google jako výchozího bodu.

Pokud to však uděláte, uzamknete svůj účet jako účet pro inteligentní kampaně.

I když inteligentní kampaně mohou být pro některé značky užitečné, uzamčení účtu pouze pro podporu takových kampaní není pro většinu inzerentů ideální.

Nezapomeňte vybrat možnost "Jste profesionální marketér? Přepněte na pokročilý režim."

Po přechodu na váš reklamní účet budete vyzváni k vytvoření první kampaně. Pokud nejste připraveni, můžete přejít k vytvoření účtu bez kampaně.

Google vyhledá aktiva spojená s vaší e-mailovou adresou (například kanály YouTube). Můžete je připojit pro další publika a umístění nebo je prozatím vynechat.

Pokud propagujete svou aplikaci nebo ji používáte jako vstupní stránku, můžete ji během tohoto kroku také připojit. Budete moci připojit také své telefonní číslo.

V ideálním případě, pokud používáte sledování hovorů, byste měli mít toto číslo připravené. Vždy jej však můžete upravit později.

Sledování konverzí je důležitou součástí každého účtu Google Ads. Můžete si vybrat marketingový cíl kampaně (konverze nebo pozvednutí značky) a poté nastavit sledování konverzí.

Mějte na paměti, že byste neměli volit více cílů konverze v jedné kampani.

Pokud budete chtít, aby jedna kampaň odpovídala současně například za leady a prodeje, bude mít příliš mnoho variant hodnot konverzí.

Dalším krokem je rozhodnutí, zda vytvoříte jednokanálovou kampaň, nebo se rozhodnete pro Performance Max (PMax).

Zvolené cíle kampaně ovlivní, které kampaně budete vyzváni vytvořit. Pokud nezvolíte žádnou, budou vašimi možnostmi vyhledávání a PMax.

PMax potřebuje ke svému úspěchu vizuální kreativu. Pokud nemáte připravené obrázky a videa, je nejlepší začít s kampaní bez PMaxu.

Pokud se rozhodnete pro kampaň s vyhledáváním, budete vyzváni, abyste začali vyplňovat následující údaje:

  • Klíčová slova: Můžete je zadat buď ručně, nebo získat návrhy na základě vašich stránek nebo témat.
  • Budete vyzváni k zadání nadpisů, popisů a cílové adresy URL pro jednu responzivní vyhledávací reklamu.
  • Aktiva (dříve známá jako rozšíření): Odkazy na stránky, strukturované úryvky, výzvy, volání, cenová rozšíření, propagační akce, formuláře pro získávání kontaktů, aplikace.
  • Nabídková strategie: V této fázi nastavení kampaně se budete moci rozhodnout pouze pro Smart Bidding nebo automatické nabízení.
  • Nastavení kampaně: Kromě konvencí pro pojmenování budete moci nastavit cíle umístění, reklamní plány, publika, reklamní sítě a jazyky.

Kampaně PMax se zaměřují na všechny kanály Google Ads, takže lví podíl nastavení se točí kolem dodávání kreativy. I když nebudete nabízet klíčová slova, můžete v signálech publika přidat vlastní publikum záměrů. Pro dosažení optimálních výsledků je však nezbytné zajistit, že vaše kreativní prvky, zejména videa, jsou pečlivě předem připraveny. V opačném případě může Google automaticky vytvořit video za vás. Důraz na kvalitu a relevanci kreativního obsahu je klíčovým prvkem úspěchu v rámci kampaní PMax, a proto je důležité věnovat náležitou pozornost vytváření obsahu pro dosažení maximální účinnosti při oslovení vaší cílové skupiny.

Rozpočty jsou pro úspěch vašeho účtu a kampaně Google Ads rozhodující

Nastavení příliš nízkého rozpočtu promění všechny výdaje v plýtvání, protože nebude dostatek kliknutí, která by vedla ke konverzím. Příliš vysoké nastavení může naopak způsobit špatné rozdělení rozpočtu.

Při nastavování denního rozpočtu se ujistěte, že jste nastavili takový rozpočet, u kterého vám nevadí, že se některé dny zdvojnásobí. Google se pokusí zprůměrovat vaše měsíční výdaje na denní výdaje za 30,4 dne.

Je důležité si uvědomit, že váš fakturační profil nemusí být stejný jako váš hlavní reklamní účet.

U agentur můžete nastavit fakturační profil pod svým klientem nebo pod sebou. Google Ads přijímá většinu kreditních karet, PayPal a přímé vklady z bankovních účtů.  

Následné kroky

Gratulujeme, váš účet Google Ads je nastaven! Ještě však nejste zcela hotovi.

Po dokončení počátečního nastavení musíte účet ověřit a nastavit dvoufázové ověřování.

Ověření účtu znamená vyžádání a odeslání dopisu potvrzujícího, že vaše adresa a firma je skutečná. Pokud tento krok nedokončíte, bude váš reklamní účet zrušen.

Pokud navíc v prvních dnech provozu účtu nebudete generovat žádná kliknutí, hrozí vám pozastavení účtu.

Skvělým způsobem, jak se tomuto problému vyhnout, je propojení služby Google Ads Console se službou Google Analytics.

Nastavení sledování konverzí nemusí být náročné. Můžete to provést, aniž byste museli zasahovat do zdrojového kódu. Mezi bezkódové možnosti patří např:

  • Propojení sledování konverzí pomocí nástroje Google Tag Assistant.
  • Použití nástroje pro tvorbu webových stránek nebo systému pro správu obsahu (CMS) k nasazení značky Google.

V závěru tohoto průvodce nastavením účtu Google Ads zdůrazňujeme, že přestože začátek může být poněkud složitější než dříve, inzerování na této platformě zůstává atraktivním prostředkem pro získání nových zákazníků.

Nastavení účtu vyžaduje pečlivost, zejména při rozhodování o rozpočtu a volbě cílů kampaně. Úspěch vašich kampaní na Google Ads závisí na pečlivém plánování, kvalitních kreativách a textech reklam a neustálém sledování výsledků. Po dokončení nastavení nezapomeňte účet ověřit a nastavit dvoufázové ověřování, abyste zajistili bezproblémový provoz a ochranu účtu.

Gratulujeme k dokončení nastavení účtu Google Ads a přejeme vám úspěšné a efektivní reklamní kampaně!

Zdroj: marketingland.com, facebook.com, cpcstrategy.com

Autor: Vlastimil Malík

Foto zdroj: pixabay.com

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Upgates
FastCentrik
Shoptet
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
ecomail
Mailchimp